Vaš WEB preglednik je zastario i možda neće prikazati valjano sadržaje ove stranice (ZATVORI)

Pocetna

web dizajn crna gora
 
- званични сајт -
english  †  latinica  †  контакт

- Саопштења -

« Остали текстови

Аутор: Информативна служба ЦПЦ
Постављено: 24. 05. 2010.

Саопштење Црквене општине ЦПЦ поводом приједлога декларације о измјештању иконе Богородице Филермосе

Cetinjski ManastirНа Цетињу је већ дуги низ година на дјелу културоцид, који сваким даном мијења физиономију историјског језгра, срца Црне Горе. До сада је, измеђуу осталог уништено или неповратно изгубљено: Локанда, гробнице великог војводе Мирка и књаза Данила (у једној од тих гробница прије посвећења је почивао и Свети Петар Цетињски). Подвожњаком је поцијепано старо језгро Цетиња на двије неприродне половине. Покретно културно насљеђе које се налази у посједу Српске православне цркве, више од двије деценије није пописивано и нико са сигурношћу не зна да ли је уништено или отуђено; неизвјесна је судбина чак и прве штампане књиге, а судбина петнаестак покрадених панагија, међу којима је била и панагија Св. Петра Цетињског, никада није предочена јавности. Уз све наведено, са сигурношћу не знамо ни гдје су границе старог језгра Цетиња, а контакт зона је већ подуго „растегљива“ категорија. Мастер план Министрарства културе предвиђао је изостављање зоне некадашње Табље и платоа изнад Манастира из историјског језгра, што аутоматски омогућава даље несметано пустошење старог језгра Цетиња.

Пропали пројекат изградње храма изнад Цетињског манастира, вођен са самог државног врха, ових дана доживљава своје повампирење. Ово непочинство се покушава гурнути у руке самим Цетињанима, односно цетињском Парламенту, како би пројектанти ових прљавих и сулудих работа на крају опет имали чисте руке, као и низ пута до сада.

FilermosaКонкретно, ради се о приједлогу Скупштине пријестонице Цетиња. Њиме се нуди усвајање Декларације, а она предвиђа измијештање иконе Филермосе у пећину изнад Цетињског манастира, што је и са културолошког и са сигурносног становишта потез без преседана, имајући у виду непроцјењиву вриједност ове реликвије. Све то опет представља нарушавање старог језгра Цетиња и унижавање црногорске духовности. Доказ томе је да се у склопу оваквог пројекта морају предвидјети и мокри чворови за стотине хиљада очекиваних туриста, и то изнад ћивота Светог Петра Цетињског Чудотворца. Наводни захтјеви Малтешких витезова, којима наши званичници често баратају, представљају пуку превару, јер они су посве другачији и предвиђају изградњу храма као донацију на неутралној локацији, али никако изнад Цетињског манастира, уз то нудећи као знак захвалности и обнову старе болнице „Данило I“.

Као што обично бива, зло никада не долази само! У плану је и скандалозно сахрањивање земних остатака Ивана Црнојевића, без обзира на опште познату чињеницу да је господар Црне Горе и оснивач Цетиња канонизован од стране Црногорске Православне Цркве и да свецу није мјесто у гробници већ у ћивоту.

Обавјештавамо јавност да покрећемо акцију прикупљања потписа како би покушали спријечити даљу девастацију црногорског културног насљеђа.

Преко ове петиције истовремено захтијевамо да се земни остаци Ивана Црнојевића званично уступе Црногорској Православној Цркви, која ће знати да се на достојан и достојанствен начин опходи према овом свецу и великану црногорске историје.

>> Скини петицију (download) <<

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЦРНОГОРСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ЦЕТИЊЕ

 


НовоСаопштењаМултиедијаУстројствоДокументаИсторијаЛучинданКалендарБогословљеДруги пишуЦрквена омладинаДијаспора

Copyright © 2010. Crnogorska pravoslavna crkva. Sva prava zašticena. Webmaster.
Sa blagoslovom Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog Mihaila.

 


Cetinjski Manastir

ЦРКВЕНИ КАЛЕНДАР ЗА 2017.
Јануар Фебруар Март
Април Мај Јун
Јул Август Септембар
Октобар Новембар Децембар
 

Loading
Најновије вијести  (све вијести)
Аутор: J.P.
Постављено: 11. 07. 2016.

Zločince će Bog nagraditi po zaslugama

Mitropolit Mihailo poslao je gradonačelniku Srebrenice i Reisu Islamske zajednoce BiH pismo koje će biti javno pročitano u Potočarima, na obilježavanju 21 godine od stradanja civila u Srebrenici.

Више...   

Устав ЦПЦ
Устав Црногорске православне цркве

Нови број "Лучиндана"

Лучиндан бр. 48

Нађите ЦПЦ на:


CPC on YouTube CPC on Scribd CPC on Face Book

Спољни линкови