Vaš WEB preglednik je zastario i možda neće prikazati valjano sadržaje ove stranice (ZATVORI)

Pocetna

web dizajn crna gora
 
- званични сајт -
english  †  latinica  †  контакт

- Саопштења -

« Остали текстови

Аутор: Информативна служба ЦПЦ
Постављено: 09. 11. 2010.

СДКАНДАЛ У САРАЈЕВУ: Митрополит Михаило позван на Конференцију „РЕКОМ“- а а затим удаљен

Митрополит Црногорске Православне Цркве, Господин Михаило је 4.11. 2010. позван на Конференцију „РЕКОМ“-а, а затим удаљен од стране организатора, госпође Наташе КАНДИЋ, а на тражење представника Српске и Католичке цркве, који су тиме и условили своје присуство на скупу.

Напуштајући Конференцију Митрополит Михаило је изјавио да у раду скупа учествују људи „који се плаше истине!“

Овом приликом, монсињор Андрија КОПИЛОВИЋ, представник Католичке цркве из Војводине нагласио је: „Ми имамо врло добар однос са Српском православном црквом, и јасно је да Црногорска православна црква за сада није канонска“! Монсињор Андрија КОПИЛОВИЋ је овом изјавом узео за право да се мијеша у унутрашње ствари једне суверене државе и њене цркве, одређује канонско устројство цркве којој не припада, као и улогу врховног арбитра „РЕКОМ“-а.

Ради подсјећања и за оне који већ добро знају, а прећуткују, црногорски народ већ вјековима самостално бира поглавара Црногорске Православне Цркве, све до 1920. када се политичким актом српског регента Александра, дакле неканонски, укида аутокефалност ове цркве.

Случај са Архиепископом Цетињским и Митрополитом Црногорским Господином Михаилом треба посматрати у контексту Регионалних догађања.

Наиме, Вуковар је очекивао долазак предсједника Србије, господина Бориса ТАДИЋА, да се поклони жртвама најновијег рата у овом граду и упути извињење. Предсједник Србије, који је само настављач империјалне политике из 90-их година, оне која је промијенила своју физиономију и наставља се „плишаном“ методом, што најбоље осјећају грађани Б и Х и Црне Горе, прави трули компромис са дијелом Католичке цркве, директно подложне Републици Србији, што резултира удаљавањем Митрополита Михаила са скупа „РЕКОМ“-а (Регионална комисија за утврђивање чињеница о ратним злочинима и другим тешким повредама људских права у бившој Југославији).

Како иначе објаснити да су сви присутни много раније били упућени у списак званица, а тек реаговали на самом скупу уз сазнање да је Црногорска Православна Црква од почетка била против рата, било какве повреде људских права и да није била судионик у злочинима, у којима су неке вјерске заједнице активно учествовале.

Предсјдница „РЕКОМ“-а, госпођа Наташа КАНДИЋ је сама направила тешку повреду људских права и то према личности и институцији која се прва поклонила сјенима невино страдалих у Сребреници и Вуковару, а за овакав гест је тада требало имати не само изражен осјећај према правди, већ и велику количину личне и грађанске храбрости.

Овај скандал би требао послужити као поука будућим организаторима скупова сличне врсте, како се не би поновило да заштитници повреде људских права и достојанства, предњаче управо у таквом дјеловању.

За Информативну службу ЦПЦ,
Зоран Станојевић

 


НовоСаопштењаМултиедијаУстројствоДокументаИсторијаЛучинданКалендарБогословљеДруги пишуЦрквена омладинаДијаспора

Copyright © 2010. Crnogorska pravoslavna crkva. Sva prava zašticena. Webmaster.
Sa blagoslovom Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog Mihaila.

 


Cetinjski Manastir

ЦРКВЕНИ КАЛЕНДАР ЗА 2017.
Јануар Фебруар Март
Април Мај Јун
Јул Август Септембар
Октобар Новембар Децембар
 

Loading
Најновије вијести  (све вијести)
Аутор: J.P.
Постављено: 11. 07. 2016.

Zločince će Bog nagraditi po zaslugama

Mitropolit Mihailo poslao je gradonačelniku Srebrenice i Reisu Islamske zajednoce BiH pismo koje će biti javno pročitano u Potočarima, na obilježavanju 21 godine od stradanja civila u Srebrenici.

Више...   

Устав ЦПЦ
Устав Црногорске православне цркве

Нови број "Лучиндана"

Лучиндан бр. 48

Нађите ЦПЦ на:


CPC on YouTube CPC on Scribd CPC on Face Book

Спољни линкови