Vaš WEB preglednik je zastario i možda neće prikazati valjano sadržaje ove stranice (ZATVORI)

Pocetna

web dizajn crna gora
 
- званични сајт -
english  †  latinica  †  контакт

- Црквена омладина -
/
Активности
/Саопштења/

« Остали текстови

Аутор: Информативна служба ЦПЦ
Постављено: 09. 05. 2010.

Промоција Антологије црногорске поезије XX вијека на пољском језику

У Краљевском позоришту „Зетски дом“ на Цетињу, 9. маја са почетком у 19 часова, Црквена омладина Црногорске православне цркве организовала је промоцију Антологије црногорске поезије XX вијека на пољском језику.

Поред пјесника заступљених у Антологији, Слободана Вукановића и Сретена Вујовића, учествовали су аутор антологије, господин Гжегож Латушински и издавач, власник издавачке куће „Агава“, госпођа Марила Латушински, која је на крају промоције одрецитовала избор пјесама на пољском језику и тиме употпунила угођај.

Промоција је започела одавањем поште трагично пострадалом пољском државном врху, грађанима Пољске, и свим жртвама фашизма, након чега је присутне, у име организатора, поздравила Тамара Мартиновић, потпредсједница Црквене омладине Црногорске Православне Цркве Цетиње.

У свијетлу јубилеја композитора Фредерика Шопена, за музички угођај на овој промоцији побринула се млада цетињска пијанисткиња Ања Абрамовић. Она је на клавиру извела Шопенову Полонезу опус 40, бр. 1 у А – дуру, Хајднову Сонату бр. 46 у Ас – дуру и Бахов Прелудијум и фугу у ф – молу.

Кроз овај угођај музике и лијепе ријечи присутне је водила Маја Вујачић, ученица II разреда Средње стручне школе са Цетиња, која је већ постигла ласкаве резултате у манекенству. Антологија представља пионирски подухват, будући је прво представљање црногорског пјесништва на пољском језику. Недавна промоција ове антологије у Варшави је изазвала велико интересовање јавности, како код љубитеља поезије, тако и у пјесничким и универзитетским круговима.

6 маја о. г. Антологија је представљена и у просторијама Амбасаде Републике Пољске под покровитељством амбасадора Републике Пољске у Црној Гори.
Покровитељи ове добро посјећене промоције били су: Црногорска Православна Црква, Пријестоница Цетиње и Краљевско позориште „Зетски Дом“.

Погледајте фотопричу догађаја

Поздравна ријеч Тамаре Мартиновић,
потпредсједнице Црквене омладине
Црногорске Православне Цркве Цетиње

Ваше Блаженство,
Даме и Господо,

Вечерас засигурно присуствујемо једном од значајнијих догађаја везаних за афирмацију црногорске литературе.

Свједоци смо да су управо прегнућа у области културе, науке и спорта најбоља препорука Црне Горе, и ти сегменти друштвеног живота су оно по чему желимо да нас препознају у свијету.

Желимо такође да се младост наше домовине препозна као ослонац и гарант просперитета, у узајамном прожимању онога што Црна Гора има у свом мултикултурном, и мултинационалном бићу.

У то име вам желим угодно вече, надајући се да ће оваквих сусрета на Цетињу, које баштини културну традицију Црне Горе, бити још више!

 

 


НовоСаопштењаМултиедијаУстројствоДокументаИсторијаЛучинданКалендарБогословљеДруги пишуЦрквена омладинаДијаспора

Copyright © 2010. Crnogorska pravoslavna crkva. Sva prava zašticena. Webmaster.
Sa blagoslovom Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog Mihaila.

 


Cetinjski Manastir

ЦРКВЕНИ КАЛЕНДАР ЗА 2017.
Јануар Фебруар Март
Април Мај Јун
Јул Август Септембар
Октобар Новембар Децембар
 

Loading
Најновије вијести  (све вијести)
Аутор: J.P.
Постављено: 11. 07. 2016.

Zločince će Bog nagraditi po zaslugama

Mitropolit Mihailo poslao je gradonačelniku Srebrenice i Reisu Islamske zajednoce BiH pismo koje će biti javno pročitano u Potočarima, na obilježavanju 21 godine od stradanja civila u Srebrenici.

Више...   

Устав ЦПЦ
Устав Црногорске православне цркве

Нови број "Лучиндана"

Лучиндан бр. 48

Нађите ЦПЦ на:


CPC on YouTube CPC on Scribd CPC on Face Book

Спољни линкови