Црногорска Православна Црква - Историја | ТОМОС СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ОД 19. 02. 1922. ГОДИНЕ, неканонски купљен, у којем се помиње укидање АУТОКЕФАЛНЕ Црногорске Православне Цркве Vaš WEB preglednik je zastario i možda neće prikazati valjano sadržaje ove stranice (ZATVORI)

Pocetna

web dizajn crna gora
 
- званични сајт -
english  †  latinica  †  контакт

- Историја -

Категорије:
Црква      Језик      Националност      Све

Филтрирано по категорији: Све


« Остали текстови

ТОМОС СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ОД 19. 02. 1922. ГОДИНЕ, неканонски купљен, у којем се помиње укидање АУТОКЕФАЛНЕ Црногорске Православне Цркве

Томос Васељенског патријарха Мелетија IV и Св. Синода Васељенске патријаршије у Цариграду од 19.2.1922. којим је потврђено присаједињење Црногорске православне цркве Српској цркви. Ово се помиње у овом томосу у 3 реду одоздо првог пасуса. Назив Црногорске цркве је подвучен линијом. Овај томос који је неканонски купила Српска православна црква, је још један доказ о постојању аутокефалне Црногорске православне цркве.

Превод томоса са грчког се налази испод у сликовном и текстуалном формату. Кликните на слике да би сте их увећали.

ТОМОС СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ОД 19. 02. 1922. ГОДИНЕ

Превод 01 - ТОМОС СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ОД 19. 02. 1922. ГОДИНЕ

Превод 02 - ТОМОС СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ОД 19. 02. 1922. ГОДИНЕ

Транскрипција:

Број протокола 1148

† МЕЛЕТИЈЕ
по милости Божјој Архиепископ Цариграда, Новога Рима и Васељенски Патријарх

Света Црква уређујући н обављајући све како треба а ради назидавања, сматра да је и ово својствено добром уређивању и канонском поретку, да подешава и уређује границе црквене управе према политичким променама које се дешавају, у колико је то дозвољено светим црквеним законима, како би се управљање црквеним пословима вршило без тешкоћа и са целисходношћу и како би од тога произилазила већа корист за христоимени народ.

Према томе и у погледу на Богоспасајему Краљевину Србију с обзиром на то, што је она после бивших балканских ратова из 1912. и 1913. године и доскорашњег великог светског рата проширена и увећана и подигнута у једно уједињено Краљевство СХС по милости и благослову Божијем, обухватила је у својим границама епархије које су до скора биле под канонском управом Патријаршијског Васељенског Престола и то митрополије: Скопску, Рашко-призренску, Велешко-дебарску, Пелагонијску, Преспанско-охридску и део митрополије Воденске, Епијскопију Полијанску на основу Букурешког Уговора од 10. августа 1913. г.; Митрополију Струмичку на основу Нејског Уговора од 27. новембра 1919. године; а на основу уговора са Аустријом потписаног у Сен-Жермену у Лаји од 10. септембра 1919. године Митрополије у Босни и Херцеговини: Босанску, Херцеговачку, Зворннчку и Бањалучко-бихаћку. Поред тога у границама овог уједињеног Краљевства СХС ушле су и Автокефалне Православне Цркве: Карловачка и Црногорска, као и две далматинске епархије: Задарска и Бококоторска; а заједничком одлуком председника ових цркава сакупљених на Сабору проглашено је њихово управно јединство са Српском Црквом у једну автокефалну цркву под именом „Автокефална Уједнњсна Православна Српска Црква Краљевства СХС". Због тога наша Христова Црква на молбу цркве и владе Краљевства СХС имајући у виду каноничност и оправданост црквеног уједињења у једну целину оних црквених области које су већ политички уједињене, ради коначног јединства и хармоније у управи, према правилу Отаца, које каже: „да епископи свакога народа треба да признају првога међу собом и њега сматрају главом" и ради веће и опште користи уједињених области које имају од јединства, једнодушном одлуком, која је донета у седници Светога Синода под председништвом Наше Смерности, одлучује и утврђује следеће:

Одобрава и благосиља црквено ослобођење од Патријаршијског Васељенског Цариградског Престола н присаједињење Автокефалној Уједињеној Православној Српској Цркви оних епархија које су до скора биле под његовом управом и које су горе споменуте. Признајући пак проглашено јединство автокефалних цркава: Српске, Црногорске и Карловачке, као и двеју далматинских епархија прима од ових образовану Свету Автокефалну Уједињену Православну Српску Цркву као сестру у Христу, која има и ужива сва права автокефалности, према прописима и реду Свете Православне Цркве.

За доказ, сталну и вечиту потврду свега овога што је овако канонски усвојено н утврђено односио оних епархија и делова нашег Светога Патријаршијског Васељенског Престола, које су у последње време припале Богоспасајемој Краљевини СХС, а и односно једне Уједињене Автокефалне Православне Српске Цркве, која је образована у овој Краљевини, издајемо са високопреосвећеним митрополитима, наше у Светоме Духу љубезне браће и саслужитеља, овај наш Патријаршијски и Синодски Томос, чији се текст тачан и неповређен налази изложен и у светом Кодексу наше Свете Велике Христове Цркве са жељом, да Бог сваке благодати, који нас је позвао у своју вечну славу у Исусу Христу, подари свагда сваки благослов и сваки добар плод свима епархијама, које су на овај начин од нас ослобођене, као н целој најсветијој сестри Автокефалној Уједнњеној Православној Српској Цркви Краљевства СХС. Њему нека је слава и држава у векове векова. Амин. Године 1922. фебруара 19, епимнемезе 5.

Патријарх Цариградски МЕЛЕТИЈЕ, Одлучује
Кесаријски НИКОЛАЈ
Халкидонски ГРИГОРИЈЕ
Неокесаријски и Катаријски ПОЛИКАРП
Ангирски ГЕРВАСИЈЕ
Халдијски н Керасундски ЛАВРЕНТИЈЕ
Сарандаеклисијски АГАТАНГЕЛ
Никејски ВАСИЛИЈЕ
Амасијскн ГЕРМАН
Родоски АПОСТОЛ
Варнски НИКОДИМ
Илиупољски СМАРАГД
Метријски ЈОАКИМ
Секретар Светога Синода Вруилски ДИОНИСИЈЕ.

 

 

* * *

Текстови на страним језицима

MONTENEGRINISCH ORTHODOXE KIRCHE - Die Geschichte (DE)

Iglesia Ortodoxa de Montenegro (ES)
Metropolita Mihailo (ES)

Chiesa ortodossa montenegrina (IT)

HISTOIRE DE L´ÉGLISE DE MONTÉNÉGRO (FR)

Igreja Ortodoxa Montenegrina (PT)

 

 


НовоСаопштењаМултиедијаУстројствоДокументаИсторијаЛучинданКалендарБогословљеДруги пишуЦрквена омладинаДијаспора

Copyright © 2010. Crnogorska pravoslavna crkva. Sva prava zašticena. Webmaster.
Sa blagoslovom Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog Mihaila.

 


Cetinjski Manastir

ЦРКВЕНИ КАЛЕНДАР ЗА 2017.
Јануар Фебруар Март
Април Мај Јун
Јул Август Септембар
Октобар Новембар Децембар
 

Loading
Најновије вијести  (све вијести)
Аутор: J.P.
Постављено: 11. 07. 2016.

Zločince će Bog nagraditi po zaslugama

Mitropolit Mihailo poslao je gradonačelniku Srebrenice i Reisu Islamske zajednoce BiH pismo koje će biti javno pročitano u Potočarima, na obilježavanju 21 godine od stradanja civila u Srebrenici.

Више...   

Устав ЦПЦ
Устав Црногорске православне цркве

Нови број "Лучиндана"

Лучиндан бр. 48

Нађите ЦПЦ на:


CPC on YouTube CPC on Scribd CPC on Face Book

Спољни линкови