Vaš WEB preglednik je zastario i možda neće prikazati valjano sadržaje ove stranice (ZATVORI)

Pocetna

web dizajn crna gora
 
- званични сајт -
english  †  latinica  †  контакт

- Ново -
/Насловна/
Остале новости
/

« Остали текстови

Аутор: Информативна служба ЦПЦ
Постављено: 18. 04. 2014.

УСКРШЊА ПОСЛАНИЦА

Његово Блаженство Архиепископ Цетињски и Митрополит Црногорски Михаило

По Милости Божјој, Архиепископ Цетињски и Митрополит Црногорски
† Михаило
Благородном народу црногорском и христољубивој пастви,
Архијерејски Благослов и Свети Поздрав:
„Христос Васкрсе – Ваистину Васкресе!”
Драги Црногорци и Црногорке,

Још у ушима одзвањају гласови подивљале масе Христових непријатеља, пред нама је и сад Крст са Христом између два разбојника, а на Маслиновој Гори још виси тијело Јудино. Христос је љубав доказао својим животом и науком и, а људска мржња га је довела Голготу.

Јесу ли смрт и трулеж крај свему? Зар су изгубљени за увијек наши ближњи и милиони душа у којима је некад становао Дух Божји и блистао као сунчева зрака на свјежој јутарњој роси? Ова упитаност људи ријешена је тијем, када је Анђео Божји крај гроба Исусова у свјетлости Звијезде Данице рекао је женама мироносницама: “Онај којега тражите није овђе. Он је васкрсао!”

Васкресење осим Светог Писма потврђују чак и незнабожачки историчари, безбројни хришћански мученици, милиони вјерника који вјековима понављају: “Уистину си Ти из мртвих Васкрсао! Уистину си Ти наш Спас и Господ!” Васкресење јесте тријумф духа над материјом и потврда како је дух човјечји бесмртан! То је уједно тријумф правде над неправдом, љубави над мржњом, злом и пакошћу. Држава Црна Гора и Црногорска православна црква имају властиту Голготу; кроз највећи дио своје историје били су разапети са трновим вијенцем славе на глави. Христов примјер држао их је на путу ка Васкрсу. Наша држава је васкрснула, а црква наша још чека са вјером у Христа јер је Он Пут, Истина и Живот.

Ни данас црногорски народ неће моћи у нашим црквама да приступи Васкрслом Христу као остали хришћани широм свијета. Храмови православних Црногораца су и девастирани и затворени на свјештенство наше Свете Црногорске Православне Цркве. Окупаторска СПЦ и црногорски потуђеници прогнаше нас из цркава и манастира наших предака. Заборављени смо, понижени и увријеђени од оних који би требали представљати Закон и заштитити Уставно уређење наше државе. Приступамо као синови страдалачког и мученичког црногорског народа Васкрслом Христу да нас утјеши и охрабри. Господ Христос неће дозволити да црногорски народ поклекне и нестане пред насиљем и неправдом. Слично намученом Христосу, многи потуђеници се и нама ругају, хуле и уништавају наше вјековне светиње, јер их Свевишњи није ни обдарио спознајом да схвате ријечи: “Опрости им Господе, јер не знају што раде!”

Црногорци, будите сложни, један другом правду и добро чините. Одбачите од себе свако грјешно дјело, зле намјере и нечисте мисли да будемо браћа међу собом, да нас свијет по љубави позна, да смо са Христом и у Христу. Уистину Он је васкрсао и увјерио нас, да и на земљи мора побиједити мир, истина и љубав. Не дајте да у вашим домовима слогу руше грјешници који су лично и туђе добро ставили испред црногорског и хришћанског, испред Истине и Правде. Брзо ће доћи дан када ће се покајати, и вратити свом незамјењивом и истинском црногорском бићу. Нека упамте: сви проблеми не само код нас, не само за остварење права и статуса ЦПЦ у Црној Гори, већ и сви проблеми нашег друштва и они у цијелом свијету се могу ријешити ако се придржавамо принципа: „Све, дакле, што хоћете да вам чине људи, чините и ви њима“. (Мат. ВИИ, 12). Зато, не служите гријеху, не удовољавајте туђој сили и личној материјалној наслади, отклоните тешке ријечи којима рањавате наш црногорски народ и државни дом, његову Цркву и све оно што је сваком православном Црногорцу и уопште хришћанину свето. То можете само ако сте тврдо ријешени да будете дио добра и гајите вјеру у Васкрслог Христа. Тада ће Вас и он пригрлити као своје истинске синове!

Драги Црногорци, у матици и дијаспори,

Поклонимо се Христу Спаситељу и Ослободитељу, који Васкрсењем својим побиједи гријех, смрт и сруши мрачно сатанско царство. Њему нека је слава и хвала са Оцем и Духом Светим, сада, кроз све вријеме и сву вјечност!

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

УСКРШЊА ПОСЛАНИЦА 2014. by Црногорска Православна Црква

 


НовоСаопштењаМултиедијаУстројствоДокументаИсторијаЛучинданКалендарБогословљеДруги пишуЦрквена омладинаДијаспора

Copyright © 2010. Crnogorska pravoslavna crkva. Sva prava zašticena. Webmaster.
Sa blagoslovom Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog Mihaila.

 


Cetinjski Manastir

ЦРКВЕНИ КАЛЕНДАР ЗА 2017.
Јануар Фебруар Март
Април Мај Јун
Јул Август Септембар
Октобар Новембар Децембар
 

Loading
Најновије вијести  (све вијести)
Аутор: J.P.
Постављено: 11. 07. 2016.

Zločince će Bog nagraditi po zaslugama

Mitropolit Mihailo poslao je gradonačelniku Srebrenice i Reisu Islamske zajednoce BiH pismo koje će biti javno pročitano u Potočarima, na obilježavanju 21 godine od stradanja civila u Srebrenici.

Више...   

Устав ЦПЦ
Устав Црногорске православне цркве

Нови број "Лучиндана"

Лучиндан бр. 48

Нађите ЦПЦ на:


CPC on YouTube CPC on Scribd CPC on Face Book

Спољни линкови