Vaš WEB preglednik je zastario i možda neće prikazati valjano sadržaje ove stranice (ZATVORI)

Pocetna

web dizajn crna gora
 
- званични сајт -
english  †  latinica  †  контакт

- Ново -
/Насловна/
Остале новости
/

« Остали текстови

Аутор: Информативна служба ЦПЦ
Постављено: 19. 11. 2011.

Ријеч Сретена Вујовића, Секретара Светог Синода Црногорске православне цркве, на парастосу Владици Антонију, 19. 11. 2011.

Ваше Блаженство,
Митрополите МИхаило,
драги пријатељи

Сретен ВујовићИ ове године смо се окупили да одамо почаст и приćетимо се Блаженопочившег Митрополита Антонија, првог Владике обновљене Црногорске православне цркве, изабраног, како то црногорска традиција налаже, на Општецрногорском народном збору. Сувишно је помињати колико је тежак „крст“  који је са нама заједно кренуо носити путем ове црногорске Голготе, која ево још увијек траје и којој се бар за сада не види краја, усуђујем се рећи, захваљујући кратковидости оних који су погазили завјет предака и не желе носити своје, вјековима стварано име црногорско, већ су пригрлили „лажне пророке“ и своје светиње повјерили онима који их неометано одијевају у туђе рухо, па остаје да се запитамо, ако ми одустанемо што ћемо имати понудити нашим потомциима.

Приćетимо се библлијских ријечи које је као опомену често знао изговарати Блаженопочивши Владикка Антоније: „Удариће Пастира а Стадо ће се разбјежати!“ То је матрица, која се упорно користи и дан данас, но ипак сљедбеници се нијесу разбјежали, јер знамо да смо неугодни свједоци страдања, потирања најразлиичиитијих врста притисака, почев од елементарних, егзистенцијалних па до оних чије је паклене намјере тешко препознати, а упаковане су у наводне помиритељске и ујединитељске науме за које жалосни званичници пар година унапријед добијају одликовања од највећих црковних личности православног свијета, рачунајући ваљда да се Божја Воља може „кројити“ из неког центра политичке моћи. Ми знамо да није тако и знамо да Црква, једном створена по Милости Божјој, не може бити укинута човјековим злим наумом! На једно нијесу рачунали: Наша Црногорска Света Православна Црква није грађевина која се може срушити, јер се не налази ни на једној урбанистичкој парцели; она је у срцима свих часних Црногораца, а тамо не могу допријети они који су у Зло упредени.

Надајмо се да ћемо ускоро недалеко одавде имати и наш храм у чијој ćени ће Земни Остаци нашег Владиике Антонија коначно наћи свој мир и ђе ћемо се у миру моћи помолити и за оне које је мржња заслијепила, да им Бог просвијетли разум и  пробуди срца како би могли коначно одахнути и у миру се приćетити свих који почивају овђе и на другим мјестима наше Свете црногорске земље, на којој се никада туђином није осјећао нико ко је ту долазио са добрим намјерама.

Помолимо се за све о којима и тамо, вјерујем очински брине наш Архипастир, Владика Антоније, а Њему уз поруку да нијесмо погазили дати Завјет, нека је вјечна хвала и слава!

Ријеч Сретена Вујовића,
Секретара Светог Синода Црногорске православне цркве, на парастосу Владици Антонију, 19. 11. 2011.

» ФОТО ПРИЧА «

 


НовоСаопштењаМултиедијаУстројствоДокументаИсторијаЛучинданКалендарБогословљеДруги пишуЦрквена омладинаДијаспора

Copyright © 2010. Crnogorska pravoslavna crkva. Sva prava zašticena. Webmaster.
Sa blagoslovom Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog Mihaila.

 


Cetinjski Manastir

ЦРКВЕНИ КАЛЕНДАР ЗА 2017.
Јануар Фебруар Март
Април Мај Јун
Јул Август Септембар
Октобар Новембар Децембар
 

Loading
Најновије вијести  (све вијести)
Аутор: J.P.
Постављено: 11. 07. 2016.

Zločince će Bog nagraditi po zaslugama

Mitropolit Mihailo poslao je gradonačelniku Srebrenice i Reisu Islamske zajednoce BiH pismo koje će biti javno pročitano u Potočarima, na obilježavanju 21 godine od stradanja civila u Srebrenici.

Више...   

Устав ЦПЦ
Устав Црногорске православне цркве

Нови број "Лучиндана"

Лучиндан бр. 48

Нађите ЦПЦ на:


CPC on YouTube CPC on Scribd CPC on Face Book

Спољни линкови