Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/cpcorg/public_html/tmp/mne/_tmpl_konekcija.php on line 12
 Црногорска Православна Црква - Агенцијске вијести | Vujanović priznao da je CPC kontinutitet pravoslavlja Vaš WEB preglednik je zastario i možda neće prikazati valjano sadržaje ove stranice (ZATVORI)

Pocetna

web dizajn crna gora
 
- званични сајт -
english  †  latinica  †  контакт

- Агенцијске вијести -

« Остали текстови

Аутор: J.P.
Постављено: 12. 06. 2016.

Vujanović priznao da je CPC kontinutitet pravoslavlja

 

 

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović shvatio je da Beogradska patrijaršija nije crkva nego klerikalna vojno-politička organizacija, koja radi protiv Crne Gore, saopštio je mitropolit Mihailo u otvorenom pismu predsjedniku države, navodeći da Vujanović priznaje da CPC predstavlja kontinuitet pravoslavlja u zemlji, nosioca vjerskog autoriteta i tumača pravoslavne istine.

Prije nekoliko dana Crnogorska demokratska unija, Crnogorski pokret i Crnogorski državotvorni forum zatražili su od Vujanovića da, s obzirom da se sprema Vaseljenski sabor, uputi pismo Vaseljenskom patrijarhu kojim bi zatražio da se CPC potvrdi status koji je imala do 1918. godine, a koji je, kako su istakli, brutalno ukinut nelegalnim i nelegitimnim odlukama tadašnjih srpskih vlasti, kojima je CPC priključena crkvi druge zemlje. Vujanović je, u pismu koje je uputio Mitropolitu CPC Mihailu odgovorio da nije moguće da, kao predsjednik države, pozitivno odgovori na inicijativu Cdu-a, CP-a i CDF-a, zbog sekularnog karaktera Crne Gore i odvojenosti države i crkve.

 

Mitropolit Mihailo obratio se otvorenim pismom predsjedniku države:  

 

Gospodine predśedniče,

 

Iako Vam nijesam pisao ja nego prijatelji naše Crnogorske crkve, koji su Vas molili da poduprete njene interese u pravoslavnoj vaseljeni, Vaš odgovor i njihovo pismo upućeno je meni. Držim s razlogom.

Posebna mi je čast da me Vaša visoka adresa tituliše kao mitropolita, dakle nasljednika trona Svetoga Petra Cetinjskoga. Podsjećanja radi, u tom tronu, u vrijeme vladikata, bio je koncentrisan i svjetovni i duhovni suverenitet i dignitet crnogorskoga prostora. Na svjetovnom śedite vi, a nasljednik duhovnoga sam ja.

Čitam iz te jedne jedine rečenice vašega odgovora da ste uprli sve vaše snage i moći da očuvate sekularni karakter naše domovine. Ta vijest me raduje, i molim se Bogu velikome da Vam to pođe od ruke. Napokon ste shvatili da Beogradska patrijaršija nije crkva nego klerikalna vojno-politička organizacija, koja radi protiv Crne Gore. Otpisali ste moliocima, da s osloncem na ustavno rješenje o odvojenosti crkve i države, a u cilju očuvanja svjetovnog karaktera zemlje ne smijete da se miješate u crkvena pitanja. Pa sam iz takvoga odgovora razumio da više nećete favorizovati i podržavati klerikalne strukture Patrijaršije.

Ne tako davno, nijeste pravili razliku između politike i Božje blagodati. Pa ste podupirali neprijatelje sopstvene domovine i crkve, koji umišljaju da se crkvenost mjeri na njihovom kantaru. No, napokon su se naše molitve uslišile i Vi ste spoznali da ste griješili. Iz sadržine ovoga pisma zaključujem da ste se pokajali, i da ćete do konca Vašega mandata biti lojalan građanin ove zemlje. To je bio red da učinite, jer ste njena najviša adresa. Iz samoga akta obraćanja meni i crkvi kojoj sam poglavar, koju ste donedavno nazivali nekanonskom, razvidno je da priznajete da Crnogorska pravoslavna crkva predstavlja kontinuitet pravoslavlja u zemlji, nosioca vjerskog autoriteta i tumača pravoslavne istine, što nas posebno čini srećnim. Još samo da učinite i taj mali iskorak i poduprete Crnogorsku crkvu kod međunarodnih i domaćih adresa da se crnogorsko crkveno pitanje riješi na pravedan način, i stane na kraj klerikalnim mračnjacima iz Beogradske patrijaršije, koji dovode u pitanje njen sekularni karakter. Zbog čega se ponekad pitam ko vlada našom državom, Vi ili Arhiepiskop pećki, Mitropolit karlovački i beogradski i Patrijarh srpski Irinej? Tako biste se dokazali i potvrdili kao čuvar sekularnog karaktera naše domovine. Toliko dugujete zemlji, narodu i crkvi, a i Vašim pismom ste se na to obavezali.

            Neka Vas Bog blagoslovi,

 

           Vladika Mihailo 

 


НовоСаопштењаМултиедијаУстројствоДокументаИсторијаЛучинданКалендарБогословљеДруги пишуЦрквена омладинаДијаспора

Copyright © 2010. Crnogorska pravoslavna crkva. Sva prava zašticena. Webmaster.
Sa blagoslovom Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog Mihaila.

 


Cetinjski Manastir

ЦРКВЕНИ КАЛЕНДАР ЗА 2018.
Јануар Фебруар Март
Април Мај Јун
Јул Август Септембар
Октобар Новембар Децембар
 

Loading
Најновије вијести  (све вијести)
Аутор: J.P.
Постављено: 11. 07. 2016.

Zločince će Bog nagraditi po zaslugama

Mitropolit Mihailo poslao je gradonačelniku Srebrenice i Reisu Islamske zajednoce BiH pismo koje će biti javno pročitano u Potočarima, na obilježavanju 21 godine od stradanja civila u Srebrenici.

Више...   

Устав ЦПЦ
Устав Црногорске православне цркве

Нови број "Лучиндана"

Лучиндан бр. 48

Нађите ЦПЦ на:


CPC on YouTube CPC on Scribd CPC on Face Book

Спољни линкови