Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/cpcorg/public_html/tmp/mne/_tmpl_konekcija.php on line 12
 Црногорска Православна Црква - Агенцијске вијести | CPC će opstati i bez podrške Vujanovića Vaš WEB preglednik je zastario i možda neće prikazati valjano sadržaje ove stranice (ZATVORI)

Pocetna

web dizajn crna gora
 
- званични сајт -
english  †  latinica  †  контакт

- Агенцијске вијести -

« Остали текстови

Аутор: J.P.
Постављено: 11. 06. 2016.

CPC će opstati i bez podrške Vujanovića

Iz Crnogorske demokratske unije (CDU), Crnogorskog pokreta (CP) i Crnogorskog državotvornog foruma (CDF) poručili su predsjedniku države Filipu Vujanoviću da se, iz njegovog odgovora na njihov zahtjev da se Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi vrati status koji je imala do 1918. godine, vidi kako on nije spreman da učini bilo što, odnosno da CPC nema njegovo razumijevanje i podršku.

Naime, CDU, CP i Crnogorski državotvorni forum zatražili su od Vujanovića da, s obzirom da se sprema Vaseljenski sabor, uputi pismo Vaseljenskom patrijarhu kojim bi zatražio da se CPC potvrdi status koji je imala do 1918. godine, a koji je, kako su istakli, brutalno ukinut nelegalnim i nelegitimnim odlukama tadašnjih srpskih vlasti, kojima je CPC priključena crkvi druge zemlje.

Vujanović je, u pismu koje je uputio Mitropolitu CPC Mihailu saopštio da nije moguće da, kao predsjednik države, pozitivno odgovori na inicijativu Cdu-a, CP-a i CDF-a, zbog sekularnog karaktera Crne Gore i odvojenosti države i crkve.

Iz CDU-a, CP-a i CDF-a, u novom otvorenom pismu Vujanoviću konstatuju da su iz medija saznali da je on odgovor na njihovo pismo poslao Mitropolitu Mihailu.

Otvoreno pismo CDU-a, CP i CDF-a nakon odgovora Vujanovića prenosimo u cjelosti:

 

Poštovani gospodine Predsjedniče,

 

Iz medija smo saznali da ste odgovor na naše pismo poslali uvaženom Mitropolitu Mihailu.

Iako ne vidimo razloga da izbjegavate komunikaciju sa nama, zahvaljujemo što ste tako brzo sročili i odaslali Vaš odgovor.

Sa žaljenjem konstatujemo da Vi nijeste spremni da učinite bilo što po pitanjima zbog kojih smo uzeli slobodu da Vam se javno obratimo. To nije dobro ni za Vas, ni za Crnu Goru.

S druge strane, podržavamo Vas, na nivou principa, u načelnom stavu da država treba da bude odvojena od crkve. Međutim, takvo Vaše opredjeljenje bi zasluživalo više pažnje i poštovanja kada biste ga primjenjivali bez izuzetka i bez selekcije. Mnoga drastična i brutalna miješanja srpske crkve u političke i svjetovne stvari u Crnoj Gori svih ovih godina prolaze bez Vaše reakcije i javno izrečenog stava. Nema potrebe da Vas dodatno podsjećamo da Vas na to obavezuje funkcija na kojoj se nalazite.

Crnogorska pravoslavna crkva će opstati i biće obnovljena i bez Vašeg razumijevanja i podrške. Doći će dan kada će naši manastiri biti slobodni, kada će sjedište naše crkve biti u našoj zemlji, kada će se njena jurisdikcija odnositi na crnogorsku teritoriju, kada će naša, crnogorska državna imovina opet biti naša, kada će prihodi od privredne djelatnosti crkve biti oporezovani i plaćani našoj državi. Doći će dan i kada će prestati negiranje i diskriminacija naših ljudi u našoj zemlji od strane vjerskih poglavara koji štite interese drugih država i tuđih politika.

Vrlo je moguće da, kada konačno do toga dođe, Vi nećete više biti na funkciji koju trenutno zauzimate, ali će ostati zabilježeno da ste na jedan uljudni i civilizovani zahtjev povodom teške i opterećujuće istorijske nepravde odgovorili adresi koja Vam se nije obratila, skrivajući se iza principa čije je ignorisanje i brutalno gaženje upravo i dovelo do toga da je naša crkva uzurpirana i pod kontrolom druge države.


 


НовоСаопштењаМултиедијаУстројствоДокументаИсторијаЛучинданКалендарБогословљеДруги пишуЦрквена омладинаДијаспора

Copyright © 2010. Crnogorska pravoslavna crkva. Sva prava zašticena. Webmaster.
Sa blagoslovom Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog Mihaila.

 


Cetinjski Manastir

ЦРКВЕНИ КАЛЕНДАР ЗА 2018.
Јануар Фебруар Март
Април Мај Јун
Јул Август Септембар
Октобар Новембар Децембар
 

Loading
Најновије вијести  (све вијести)
Аутор: J.P.
Постављено: 11. 07. 2016.

Zločince će Bog nagraditi po zaslugama

Mitropolit Mihailo poslao je gradonačelniku Srebrenice i Reisu Islamske zajednoce BiH pismo koje će biti javno pročitano u Potočarima, na obilježavanju 21 godine od stradanja civila u Srebrenici.

Више...   

Устав ЦПЦ
Устав Црногорске православне цркве

Нови број "Лучиндана"

Лучиндан бр. 48

Нађите ЦПЦ на:


CPC on YouTube CPC on Scribd CPC on Face Book

Спољни линкови