Vaš WEB preglednik je zastario i možda neće prikazati valjano sadržaje ove stranice (ZATVORI)

Pocetna

web dizajn crna gora
 
- zvanični sajt -
english  †  ћирилица  †  kontakt

- Saopštenja -

« Ostali tekstovi

Autor: Informativna služba CPC
Postavljeno: 24. 05. 2010.

Saopštenje Crkvene opštine CPC povodom prijedloga deklaracije o izmještanju ikone Bogorodice Filermose

Cetinjski ManastirNa Cetinju je već dugi niz godina na djelu kulturocid, koji svakim danom mijenja fizionomiju istorijskog jezgra, srca Crne Gore. Do sada je, izmeđuu ostalog uništeno ili nepovratno izgubljeno: Lokanda, grobnice velikog vojvode Mirka i knjaza Danila (u jednoj od tih grobnica prije posvećenja je počivao i Sveti Petar Cetinjski). Podvožnjakom je pocijepano staro jezgro Cetinja na dvije neprirodne polovine. Pokretno kulturno nasljeđe koje se nalazi u posjedu Srpske pravoslavne crkve, više od dvije decenije nije popisivano i niko sa sigurnošću ne zna da li je uništeno ili otuđeno; neizvjesna je sudbina čak i prve štampane knjige, a sudbina petnaestak pokradenih panagija, među kojima je bila i panagija Sv. Petra Cetinjskog, nikada nije predočena javnosti. Uz sve navedeno, sa sigurnošću ne znamo ni gdje su granice starog jezgra Cetinja, a kontakt zona je već podugo „rastegljiva“ kategorija. Master plan Ministrarstva kulture predviđao je izostavljanje zone nekadašnje Tablje i platoa iznad Manastira iz istorijskog jezgra, što automatski omogućava dalje nesmetano pustošenje starog jezgra Cetinja.

Propali projekat izgradnje hrama iznad Cetinjskog manastira, vođen sa samog državnog vrha, ovih dana doživljava svoje povampirenje. Ovo nepočinstvo se pokušava gurnuti u ruke samim Cetinjanima, odnosno cetinjskom Parlamentu, kako bi projektanti ovih prljavih i suludih rabota na kraju opet imali čiste ruke, kao i niz puta do sada.

FilermosaKonkretno, radi se o prijedlogu Skupštine prijestonice Cetinja. Njime se nudi usvajanje Deklaracije, a ona predviđa izmiještanje ikone Filermose u pećinu iznad Cetinjskog manastira, što je i sa kulturološkog i sa sigurnosnog stanovišta potez bez presedana, imajući u vidu neprocjenjivu vrijednost ove relikvije. Sve to opet predstavlja narušavanje starog jezgra Cetinja i unižavanje crnogorske duhovnosti. Dokaz tome je da se u sklopu ovakvog projekta moraju predvidjeti i mokri čvorovi za stotine hiljada očekivanih turista, i to iznad ćivota Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca. Navodni zahtjevi Malteških vitezova, kojima naši zvaničnici često barataju, predstavljaju puku prevaru, jer oni su posve drugačiji i predviđaju izgradnju hrama kao donaciju na neutralnoj lokaciji, ali nikako iznad Cetinjskog manastira, uz to nudeći kao znak zahvalnosti i obnovu stare bolnice „Danilo I“.

Kao što obično biva, zlo nikada ne dolazi samo! U planu je i skandalozno sahranjivanje zemnih ostataka Ivana Crnojevića, bez obzira na opšte poznatu činjenicu da je gospodar Crne Gore i osnivač Cetinja kanonizovan od strane Crnogorske Pravoslavne Crkve i da svecu nije mjesto u grobnici već u ćivotu.

Obavještavamo javnost da pokrećemo akciju prikupljanja potpisa kako bi pokušali spriječiti dalju devastaciju crnogorskog kulturnog nasljeđa.

Preko ove peticije istovremeno zahtijevamo da se zemni ostaci Ivana Crnojevića zvanično ustupe Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi, koja će znati da se na dostojan i dostojanstven način ophodi prema ovom svecu i velikanu crnogorske istorije.

>> Skini peticiju (download) <<

CRKVENA OPŠTINA CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE CETINjE

 


NovoSaopštenjaMultimedijaUstrojstviDokumentaIstorijaLučindanKalendarBogoslovljeDrugi pišuCrkvena omladinaDijaspora

Copyright © 2010. Crnogorska pravoslavna crkva. Sva prava zašticena. Webmaster.
Sa blagoslovom Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog Mihaila.

 


Cetinjski Manastir

CRKVENI KALENDAR ZA 2017.
Januar Februar Mart
April Maj Jun
Jul Avgust Septembar
Oktobar Novembar Decembar
 

Loading
Najnovije vijesti  (sve vijesti)
Autor: J.P.
Postavljeno: 11. 07. 2016.

Zločince će Bog nagraditi po zaslugama

Mitropolit Mihailo poslao je gradonačelniku Srebrenice i Reisu Islamske zajednoce BiH pismo koje će biti javno pročitano u Potočarima, na obilježavanju 21 godine od stradanja civila u Srebrenici.

Više...   

Ustav CPC
Ustav Crnogorske pravoslavne crkve

Novi broj "Lučindana"

Lučindan br. 48

Nađite CPC na:


CPC on YouTube CPC on Scribd CPC on Face Book

Spoljni linkovi