Vaš WEB preglednik je zastario i možda neće prikazati valjano sadržaje ove stranice (ZATVORI)

Pocetna

web dizajn crna gora
 
- zvanični sajt -
english  †  ћирилица  †  kontakt

- Saopštenja -

« Ostali tekstovi

Autor: Informativna služba CPC
Postavljeno: 09. 11. 2010.

SDKANDAL U SARAJEVU: Mitropolit Mihailo pozvan na Konferenciju „REKOM“- a a zatim udaljen

Mitropolit Crnogorske Pravoslavne Crkve, Gospodin Mihailo je 4.11. 2010. pozvan na Konferenciju „REKOM“-a, a zatim udaljen od strane organizatora, gospođe Nataše KANDIĆ, a na traženje predstavnika Srpske i Katoličke crkve, koji su time i uslovili svoje prisustvo na skupu.

Napuštajući Konferenciju Mitropolit Mihailo je izjavio da u radu skupa učestvuju ljudi „koji se plaše istine!“

Ovom prilikom, monsinjor Andrija KOPILOVIĆ, predstavnik Katoličke crkve iz Vojvodine naglasio je: „Mi imamo vrlo dobar odnos sa Srpskom pravoslavnom crkvom, i jasno je da Crnogorska pravoslavna crkva za sada nije kanonska“! Monsinjor Andrija KOPILOVIĆ je ovom izjavom uzeo za pravo da se miješa u unutrašnje stvari jedne suverene države i njene crkve, određuje kanonsko ustrojstvo crkve kojoj ne pripada, kao i ulogu vrhovnog arbitra „REKOM“-a.

Radi podsjećanja i za one koji već dobro znaju, a prećutkuju, crnogorski narod već vjekovima samostalno bira poglavara Crnogorske Pravoslavne Crkve, sve do 1920. kada se političkim aktom srpskog regenta Aleksandra, dakle nekanonski, ukida autokefalnost ove crkve.

Slučaj sa Arhiepiskopom Cetinjskim i Mitropolitom Crnogorskim Gospodinom Mihailom treba posmatrati u kontekstu Regionalnih događanja.

Naime, Vukovar je očekivao dolazak predsjednika Srbije, gospodina Borisa TADIĆA, da se pokloni žrtvama najnovijeg rata u ovom gradu i uputi izvinjenje. Predsjednik Srbije, koji je samo nastavljač imperijalne politike iz 90-ih godina, one koja je promijenila svoju fizionomiju i nastavlja se „plišanom“ metodom, što najbolje osjećaju građani B i H i Crne Gore, pravi truli kompromis sa dijelom Katoličke crkve, direktno podložne Republici Srbiji, što rezultira udaljavanjem Mitropolita Mihaila sa skupa „REKOM“-a (Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji).

Kako inače objasniti da su svi prisutni mnogo ranije bili upućeni u spisak zvanica, a tek reagovali na samom skupu uz saznanje da je Crnogorska Pravoslavna Crkva od početka bila protiv rata, bilo kakve povrede ljudskih prava i da nije bila sudionik u zločinima, u kojima su neke vjerske zajednice aktivno učestvovale.

Predsjdnica „REKOM“-a, gospođa Nataša KANDIĆ je sama napravila tešku povredu ljudskih prava i to prema ličnosti i instituciji koja se prva poklonila sjenima nevino stradalih u Srebrenici i Vukovaru, a za ovakav gest je tada trebalo imati ne samo izražen osjećaj prema pravdi, već i veliku količinu lične i građanske hrabrosti.

Ovaj skandal bi trebao poslužiti kao pouka budućim organizatorima skupova slične vrste, kako se ne bi ponovilo da zaštitnici povrede ljudskih prava i dostojanstva, prednjače upravo u takvom djelovanju.

Za Informativnu službu CPC,
Zoran Stanojević

 


NovoSaopštenjaMultimedijaUstrojstviDokumentaIstorijaLučindanKalendarBogoslovljeDrugi pišuCrkvena omladinaDijaspora

Copyright © 2010. Crnogorska pravoslavna crkva. Sva prava zašticena. Webmaster.
Sa blagoslovom Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog Mihaila.

 


Cetinjski Manastir

CRKVENI KALENDAR ZA 2017.
Januar Februar Mart
April Maj Jun
Jul Avgust Septembar
Oktobar Novembar Decembar
 

Loading
Najnovije vijesti  (sve vijesti)
Autor: J.P.
Postavljeno: 11. 07. 2016.

Zločince će Bog nagraditi po zaslugama

Mitropolit Mihailo poslao je gradonačelniku Srebrenice i Reisu Islamske zajednoce BiH pismo koje će biti javno pročitano u Potočarima, na obilježavanju 21 godine od stradanja civila u Srebrenici.

Više...   

Ustav CPC
Ustav Crnogorske pravoslavne crkve

Novi broj "Lučindana"

Lučindan br. 48

Nađite CPC na:


CPC on YouTube CPC on Scribd CPC on Face Book

Spoljni linkovi