Vaš WEB preglednik je zastario i možda neće prikazati valjano sadržaje ove stranice (ZATVORI)

Pocetna

web dizajn crna gora
 
- zvanični sajt -
english  †  ћирилица  †  kontakt

- Crkvena omladina -
/
Aktivnosti
/Saopštenja/

« Ostali tekstovi

Autor: Informativna služba CPC
Postavljeno: 09. 05. 2010.

Promocija Antologije crnogorske poezije XX vijeka na poljskom jeziku

U Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ na Cetinju, 9. maja sa početkom u 19 časova, Crkvena omladina Crnogorske pravoslavne crkve organizovala je promociju Antologije crnogorske poezije XX vijeka na poljskom jeziku.

Pored pjesnika zastupljenih u Antologiji, Slobodana Vukanovića i Sretena Vujovića, učestvovali su autor antologije, gospodin Gžegož Latušinski i izdavač, vlasnik izdavačke kuće „Agava“, gospođa Marila Latušinski, koja je na kraju promocije odrecitovala izbor pjesama na poljskom jeziku i time upotpunila ugođaj.

Promocija je započela odavanjem pošte tragično postradalom poljskom državnom vrhu, građanima Poljske, i svim žrtvama fašizma, nakon čega je prisutne, u ime organizatora, pozdravila Tamara Martinović, potpredsjednica Crkvene omladine Crnogorske Pravoslavne Crkve Cetinje.

U svijetlu jubileja kompozitora Frederika Šopena, za muzički ugođaj na ovoj promociji pobrinula se mlada cetinjska pijanistkinja Anja Abramović. Ona je na klaviru izvela Šopenovu Polonezu opus 40, br. 1 u A – duru, Hajdnovu Sonatu br. 46 u As – duru i Bahov Preludijum i fugu u f – molu.

Kroz ovaj ugođaj muzike i lijepe riječi prisutne je vodila Maja Vujačić, učenica II razreda Srednje stručne škole sa Cetinja, koja je već postigla laskave rezultate u manekenstvu. Antologija predstavlja pionirski poduhvat, budući je prvo predstavljanje crnogorskog pjesništva na poljskom jeziku. Nedavna promocija ove antologije u Varšavi je izazvala veliko interesovanje javnosti, kako kod ljubitelja poezije, tako i u pjesničkim i univerzitetskim krugovima.

6 maja o. g. Antologija je predstavljena i u prostorijama Ambasade Republike Poljske pod pokroviteljstvom ambasadora Republike Poljske u Crnoj Gori.
Pokrovitelji ove dobro posjećene promocije bili su: Crnogorska Pravoslavna Crkva, Prijestonica Cetinje i Kraljevsko pozorište „Zetski Dom“.

Pogledajte fotopriču događaja

Pozdravna riječ Tamare Martinović,
potpredsjednice Crkvene omladine
Crnogorske Pravoslavne Crkve Cetinje

Vaše Blaženstvo,
Dame i Gospodo,

Večeras zasigurno prisustvujemo jednom od značajnijih događaja vezanih za afirmaciju crnogorske literature.

Svjedoci smo da su upravo pregnuća u oblasti kulture, nauke i sporta najbolja preporuka Crne Gore, i ti segmenti društvenog života su ono po čemu želimo da nas prepoznaju u svijetu.

Želimo takođe da se mladost naše domovine prepozna kao oslonac i garant prosperiteta, u uzajamnom prožimanju onoga što Crna Gora ima u svom multikulturnom, i multinacionalnom biću.

U to ime vam želim ugodno veče, nadajući se da će ovakvih susreta na Cetinju, koje baštini kulturnu tradiciju Crne Gore, biti još više!

 

 


NovoSaopštenjaMultimedijaUstrojstviDokumentaIstorijaLučindanKalendarBogoslovljeDrugi pišuCrkvena omladinaDijaspora

Copyright © 2010. Crnogorska pravoslavna crkva. Sva prava zašticena. Webmaster.
Sa blagoslovom Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog Mihaila.

 


Cetinjski Manastir

CRKVENI KALENDAR ZA 2017.
Januar Februar Mart
April Maj Jun
Jul Avgust Septembar
Oktobar Novembar Decembar
 

Loading
Najnovije vijesti  (sve vijesti)
Autor: J.P.
Postavljeno: 11. 07. 2016.

Zločince će Bog nagraditi po zaslugama

Mitropolit Mihailo poslao je gradonačelniku Srebrenice i Reisu Islamske zajednoce BiH pismo koje će biti javno pročitano u Potočarima, na obilježavanju 21 godine od stradanja civila u Srebrenici.

Više...   

Ustav CPC
Ustav Crnogorske pravoslavne crkve

Novi broj "Lučindana"

Lučindan br. 48

Nađite CPC na:


CPC on YouTube CPC on Scribd CPC on Face Book

Spoljni linkovi