Crnogorska Pravoslavna Crkva - Istorija | TOMOS SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE OD 19. 02. 1922. GODINE, nekanonski kupljen, u kojem se pominje ukidanje AUTOKEFALNE Crnogorske Pravoslavne Crkve Vaš WEB preglednik je zastario i možda neće prikazati valjano sadržaje ove stranice (ZATVORI)

Pocetna

web dizajn crna gora
 
- zvanični sajt -
english  †  ћирилица  †  kontakt

- Istorija -
/Ustrojstvo/Dokumenta/
Istorija
/

Kategorije:
Crkva      Jezik      Nacionalnost      Sve

Filtrirano po kategoriji: Sve


« Ostali tekstovi

TOMOS SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE OD 19. 02. 1922. GODINE, nekanonski kupljen, u kojem se pominje ukidanje AUTOKEFALNE Crnogorske Pravoslavne Crkve

Tomos Vaseljenskog patrijarha Meletija IV i Sv. Sinoda Vaseljenske patrijaršije u Carigradu od 19.2.1922. kojim je potvrđeno prisajedinjenje Crnogorske pravoslavne crkve Srpskoj crkvi. Ovo se pominje u ovom tomosu u 3 redu odozdo prvog pasusa. Naziv Crnogorske crkve je podvučen linijom. Ovaj tomos koji je nekanonski kupila Srpska pravoslavna crkva, je još jedan dokaz o postojanju autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve.

Prevod tomosa sa grčkog se nalazi ispod u slikovnom i tekstualnom formatu. Kliknite na slike da bi ste ih uvećali.

TOMOS SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE OD 19. 02. 1922. GODINE

Prevod 01 - TOMOS SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE OD 19. 02. 1922. GODINE

Prevod 02 - TOMOS SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE OD 19. 02. 1922. GODINE

Transkripcija:

Broj protokola 1148

† MELETIJE
po milosti Božjoj Arhiepiskop Carigrada, Novoga Rima i Vaseljenski Patrijarh

Sveta Crkva uređujući n obavljajući sve kako treba a radi nazidavanja, smatra da je i ovo svojstveno dobrom uređivanju i kanonskom poretku, da podešava i uređuje granice crkvene uprave prema političkim promenama koje se dešavaju, u koliko je to dozvoljeno svetim crkvenim zakonima, kako bi se upravljanje crkvenim poslovima vršilo bez teškoća i sa celishodnošću i kako bi od toga proizilazila veća korist za hristoimeni narod.

Prema tome i u pogledu na Bogospasajemu Kraljevinu Srbiju s obzirom na to, što je ona posle bivših balkanskih ratova iz 1912. i 1913. godine i doskorašnjeg velikog svetskog rata proširena i uvećana i podignuta u jedno ujedinjeno Kraljevstvo SHS po milosti i blagoslovu Božijem, obuhvatila je u svojim granicama eparhije koje su do skora bile pod kanonskom upravom Patrijaršijskog Vaseljenskog Prestola i to mitropolije: Skopsku, Raško-prizrensku, Veleško-debarsku, Pelagonijsku, Prespansko-ohridsku i deo mitropolije Vodenske, Epijskopiju Polijansku na osnovu Bukureškog Ugovora od 10. avgusta 1913. g.; Mitropoliju Strumičku na osnovu Nejskog Ugovora od 27. novembra 1919. godine; a na osnovu ugovora sa Austrijom potpisanog u Sen-Žermenu u Laji od 10. septembra 1919. godine Mitropolije u Bosni i Hercegovini: Bosansku, Hercegovačku, Zvornnčku i Banjalučko-bihaćku. Pored toga u granicama ovog ujedinjenog Kraljevstva SHS ušle su i Avtokefalne Pravoslavne Crkve: Karlovačka i Crnogorska, kao i dve dalmatinske eparhije: Zadarska i Bokokotorska; a zajedničkom odlukom predsednika ovih crkava sakupljenih na Saboru proglašeno je njihovo upravno jedinstvo sa Srpskom Crkvom u jednu avtokefalnu crkvu pod imenom „Avtokefalna Ujednnjsna Pravoslavna Srpska Crkva Kraljevstva SHS". Zbog toga naša Hristova Crkva na molbu crkve i vlade Kraljevstva SHS imajući u vidu kanoničnost i opravdanost crkvenog ujedinjenja u jednu celinu onih crkvenih oblasti koje su već politički ujedinjene, radi konačnog jedinstva i harmonije u upravi, prema pravilu Otaca, koje kaže: „da episkopi svakoga naroda treba da priznaju prvoga među sobom i njega smatraju glavom" i radi veće i opšte koristi ujedinjenih oblasti koje imaju od jedinstva, jednodušnom odlukom, koja je doneta u sednici Svetoga Sinoda pod predsedništvom Naše Smernosti, odlučuje i utvrđuje sledeće:

Odobrava i blagosilja crkveno oslobođenje od Patrijaršijskog Vaseljenskog Carigradskog Prestola n prisajedinjenje Avtokefalnoj Ujedinjenoj Pravoslavnoj Srpskoj Crkvi onih eparhija koje su do skora bile pod njegovom upravom i koje su gore spomenute. Priznajući pak proglašeno jedinstvo avtokefalnih crkava: Srpske, Crnogorske i Karlovačke, kao i dveju dalmatinskih eparhija prima od ovih obrazovanu Svetu Avtokefalnu Ujedinjenu Pravoslavnu Srpsku Crkvu kao sestru u Hristu, koja ima i uživa sva prava avtokefalnosti, prema propisima i redu Svete Pravoslavne Crkve.

Za dokaz, stalnu i večitu potvrdu svega ovoga što je ovako kanonski usvojeno n utvrđeno odnosio onih eparhija i delova našeg Svetoga Patrijaršijskog Vaseljenskog Prestola, koje su u poslednje vreme pripale Bogospasajemoj Kraljevini SHS, a i odnosno jedne Ujedinjene Avtokefalne Pravoslavne Srpske Crkve, koja je obrazovana u ovoj Kraljevini, izdajemo sa visokopreosvećenim mitropolitima, naše u Svetome Duhu ljubezne braće i saslužitelja, ovaj naš Patrijaršijski i Sinodski Tomos, čiji se tekst tačan i nepovređen nalazi izložen i u svetom Kodeksu naše Svete Velike Hristove Crkve sa željom, da Bog svake blagodati, koji nas je pozvao u svoju večnu slavu u Isusu Hristu, podari svagda svaki blagoslov i svaki dobar plod svima eparhijama, koje su na ovaj način od nas oslobođene, kao n celoj najsvetijoj sestri Avtokefalnoj Ujednnjenoj Pravoslavnoj Srpskoj Crkvi Kraljevstva SHS. Njemu neka je slava i država u vekove vekova. Amin. Godine 1922. februara 19, epimnemeze 5.

Patrijarh Carigradski MELETIJE, Odlučuje
Kesarijski NIKOLAJ
Halkidonski GRIGORIJE
Neokesarijski i Katarijski POLIKARP
Angirski GERVASIJE
Haldijski n Kerasundski LAVRENTIJE
Sarandaeklisijski AGATANGEL
Nikejski VASILIJE
Amasijskn GERMAN
Rodoski APOSTOL
Varnski NIKODIM
Iliupoljski SMARAGD
Metrijski JOAKIM
Sekretar Svetoga Sinoda Vruilski DIONISIJE.

 

 

* * *

Tekstovi na stranim jezicima

MONTENEGRINISCH ORTHODOXE KIRCHE - Die Geschichte (DE)

Iglesia Ortodoxa de Montenegro (ES)
Metropolita Mihailo (ES)

Chiesa ortodossa montenegrina (IT)

HISTOIRE DE L´ÉGLISE DE MONTÉNÉGRO (FR)

Igreja Ortodoxa Montenegrina (PT)

 

 


NovoSaopštenjaMultimedijaUstrojstviDokumentaIstorijaLučindanKalendarBogoslovljeDrugi pišuCrkvena omladinaDijaspora

Copyright © 2010. Crnogorska pravoslavna crkva. Sva prava zašticena. Webmaster.
Sa blagoslovom Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog Mihaila.

 


Cetinjski Manastir

CRKVENI KALENDAR ZA 2017.
Januar Februar Mart
April Maj Jun
Jul Avgust Septembar
Oktobar Novembar Decembar
 

Loading
Najnovije vijesti  (sve vijesti)
Autor: J.P.
Postavljeno: 11. 07. 2016.

Zločince će Bog nagraditi po zaslugama

Mitropolit Mihailo poslao je gradonačelniku Srebrenice i Reisu Islamske zajednoce BiH pismo koje će biti javno pročitano u Potočarima, na obilježavanju 21 godine od stradanja civila u Srebrenici.

Više...   

Ustav CPC
Ustav Crnogorske pravoslavne crkve

Novi broj "Lučindana"

Lučindan br. 48

Nađite CPC na:


CPC on YouTube CPC on Scribd CPC on Face Book

Spoljni linkovi