Vaš WEB preglednik je zastario i možda neće prikazati valjano sadržaje ove stranice (ZATVORI)

Pocetna

web dizajn crna gora
 
- zvanični sajt -
english  †  ћирилица  †  kontakt

- Drugi pišu -

« Ostali tekstovi

Autor: Blažo Sredanović
Postavljeno: 03. 06. 2010.

Stambeni problem Filermose

FilermosaKao glavni razlog za premještanje Filermose, poslanik DPS-a, Aleksandar Bogdanović, navodi potpuni izostanak hodočasnih posjeta ovoj relikviji u Plavoj kapeli i da je treba premjestiti u pećinu iznad Cetinjskog manastira, jer je taj prostor mističan i pogodan za hodočašće.

Najveća vrijednost ove rijetke relikvije je u njoj samoj, a ne u mjestu đe je izložena. Ma koliko da je vrijedna, ona ipak nije naše izvorno duhovno nasljeđe i neprihvatljivo je postavljati iznad i u neposrednoj blizini naše najveće svetinje. Filermosu je samo sudbina događaja donijela na naše prostore, za što mi nemamo nikakvih posebnih zasluga. U tom pogledu ona se baš mnogo ne razlikuje od sudbine Taksina Šinavatre. Ako, pak, nešto specifično karakteriše boravak Filermose kod nas i u našom krajevima, za razliku od ostalih krajeva u svijetu đe je vjekovima boravila, onda je to da je ovdje pokradena. A to se u svijetu zna i ne može nam služiti na čast.

U svijetu postoje brojna mjesta sa pećinama, kao Lurd u Francuskoj, đe su se po tvrdnji vjernika spontano desile natpriprodne pojave, pa su ta mjesta postala stecište hodočasnika, jer se tamo, navodno, pojavljuje Gospa i prenosi im poruke od boga. Ali te pećine nijesu prvo pregledali geolozi i stručnjaci da odrede da li je pogodna za pojavu “mirakula”. Postavljanjem Filermose u “novu Vitlejemsku pećinu”, kako su je neki krstili, liči na trik ili prevaru. Jer ovdje jedan političar unaprijed najavljuje stvaranje mističnog ambijenta koji će imati taj čudotvorni efekat, a koji Filermosa nema u Plavoj kapeli, što će neodoljivo privući vjernike. A sve to planski, u “okviru ekonomskog preporoda grada i novih radnih mjesta”. Tako će, čim se Filermosa prepakuje u novu ambalažu, prihodi bujicama da poteku, kao kad se odriješi Ladnica!

Žao mi je Cetinja, đe su prihodi po stanovniku niži nego u Andrijevici, ali mi je još žalije da mnogi nasijedaju na prazne priče. Jer, to im obećava onaj isti političar koji je prije nekoliko godina izračunao da će prihodi od žičare Kotor-Lovćen-Cetinje biti viši od četiri miliona godišnje, a predsjednik Vujanović još od 2006. navodno tvrdi da za žičaru imamo finansijsku podršku banaka, jer su to veoma isplativi projekti.

Bogdanović već dugo tvrdi da će Cetinje postati grad na moru jedinom žičarom u svijetu koja spaja dva grada. A kad se Cetinjani upute tom žičarom na more, završiće u goleti iznad Grblja oko 6 kilometara daleko od mora! Možda je najbolje da kao reklamu pećini garantujemo budućim hodočasnicima i potpuno fizičko i duševno isceljenje, ako na koljenima pređu od presjednikove rezidencije do na Tablju. Sveznajući, pretenciozni mladi političari opasniji su od starih, jer duže žive!

Filermosa je bila zaštitnica Mediterana i boravila je većinom blizu mora (Rodos, Malta), pa zašto je sada ne bi smjestli u neku malu kapelicu u ambijentu starog grada Kotora. Ubijeđen sam da bi se baš tako najbolje unovčila ova relikvija, s tim da se na vrh Orijena, kao najbolja reklama, postavi krst visok pedeset metara sa njenom siluetom koja svijetli noću, slično Karkovadu iznad Rija de Žaneira. Svaki brod sa pučine koji plovi Jadranom bi je vidio, pa i oni koji dovode hodočasnike u Međugorje. A to bi se moglo realizovati brže i sa manje investicija. Ko ne vjeruje u finansijski efekat, neka uporedi broj turista koji godišnje posjete Kotor sa posjetom Cetinju.

Filermosa je vlasništvo države, pa bi Vlada u zajednici sa ove dvije opštine napravila sporazum da najveći dio prihoda ide za unapređenje prijestonice, kao kulturnog i istorijskog centra Crne Gore.

------------------------------------------------------
Preuzeto sa stranice:
http://www.vijesti.me/index.php?id=339653

 

 


NovoSaopštenjaMultimedijaUstrojstviDokumentaIstorijaLučindanKalendarBogoslovljeDrugi pišuCrkvena omladinaDijaspora

Copyright © 2010. Crnogorska pravoslavna crkva. Sva prava zašticena. Webmaster.
Sa blagoslovom Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog Mihaila.

 


Cetinjski Manastir

CRKVENI KALENDAR ZA 2017.
Januar Februar Mart
April Maj Jun
Jul Avgust Septembar
Oktobar Novembar Decembar
 

Loading
Najnovije vijesti  (sve vijesti)
Autor: J.P.
Postavljeno: 11. 07. 2016.

Zločince će Bog nagraditi po zaslugama

Mitropolit Mihailo poslao je gradonačelniku Srebrenice i Reisu Islamske zajednoce BiH pismo koje će biti javno pročitano u Potočarima, na obilježavanju 21 godine od stradanja civila u Srebrenici.

Više...   

Ustav CPC
Ustav Crnogorske pravoslavne crkve

Novi broj "Lučindana"

Lučindan br. 48

Nađite CPC na:


CPC on YouTube CPC on Scribd CPC on Face Book

Spoljni linkovi